Political Net

Politológia, politikatudomány és egy kis politika mindenkinek!

Friss topikok

Linkblog

2010.07.23. 13:17 Political Net

Politikatudomány MA 2010

 Érdekes megnézni a felvételi ponthatárokat a felvi-n. Az ember azt gondolná, hogy a legtöbb pont a legszínvonalasabbnak gondolt egyetemekre kell, a legkevesebb meg valami vidéki egyetem utolsó bölcsészkarjának képzésre. Pedig a valóság éppen fordítva van.

 A legkevesebb pont az ELTE Állam és Jogtudományi karárának nappali költségtérítéses képzésére kellett. Már 26 ponttal már be lehetett jutni a szakra. Alulról a 2. helyet ugyanezen intézmény ugyanezen karja szerezte meg csak épp az állami finanszírozás, ide 33 pont kellett. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy közepes diploma és a hozzá tartozó nyelvvizsga elég volt a felvételihez.

 Az érdekességek sora itt sem törik meg, az ország (egyik?) legnívósabbnak számító egyeteme a Budapesti Corvinus Egyetem tört alulról a 3. helyre. Pontszám szerint a nappali államilag támogatott politikatudományi képzéshez 51 pontot kellett elérni. Ez sem sok…

 

 A kép innen.

 A lista másik vége is igen érdekes. A Miskolci Egyetem,Bölcsésztudományi Karára kellett a legtöbb pontot összeszedni, és a csavar a dologban, hogy nappali képzés nem indul csak levelező, viszont a fizetős helyre több pont kellet – szám szerint 97 – mint az államira; arra elég volt csak 90 pontot összeszedni.

 Érdekes, hogy vajon a Politológia (vagy más) BA diplomával már rendelkezők nem mertek vajon nívósabb egyetemet megjelölni, vagy esetleg a képzések színvonalának átrendeződése állhat a furcsa eredmény mögött?

 Politológia BA képzés számait elnézve, már sokkal inkább érvényesült az egyetemekről alkotott kép és a pontok számának összefüggése. BA képzésen (nappali és állami) a BCE-re kellett a legtöbb pontot összeszedni a jövendő politológusoknak; pontosan 445-öt. BA képzésből második legtöbb pont a Zsigmond Király Főiskolára kellett, a nappali államilag finanszírozott helyre 424 pontot kellett elérnie a delikvensnek. A harmadik Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karon induló politológus képzés került 417 ponttal.

 A lista másik felén található 200 több helyre is elég volt. Ezek már vegyesebb képet mutatnak, van köztük levelező és nappali is, viszont mindegyik költségtérítéses. Aki politológiát akar tanulni mindenképp és csak kevés pontja, de több pénze van az a Miskolci Egyetem,  Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara, valamint a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi kara közül került be valahova.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás jövő politológia


A bejegyzés trackback címe:

https://politicalnet.blog.hu/api/trackback/id/tr662170899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása