Political Net

Politológia, politikatudomány és egy kis politika mindenkinek!

Friss topikok

Linkblog

2010.11.27. 16:48 Political Net

A nagy novemberi szocialista ellenforradalom

 A mai napi Sportarénás Mszp rendezvényről elnézve a tudósításokat egy gondolat jut eszembe: az Mszp összeszedte magát, de minimum elindult ezen az úton. Tehát nem halott, nem szűnik meg, nem oszlik ezer felé. 

A párt vezetői és befolyásos személyiségei már korábban felismerték hogy ha elkezdenek szétválni és új pártot alapítani azzal gyakorlatilag kiírják magukat a komoly politikai tényezők közül. Akár csak az egykori Kisgazdák 

A kép innen.

Elolvasva a tudósításokat úgy tűnik Mesterházy be tudta betonozni magát egy időre. Vélhetően szépen lassan kialakul az új és egységes pártvezetés, és elkezd dolgozni a gépezet. A mikéntekről is lehetett pár dolgot hallani. Azt hiszem az Mszp igen kemény oktatót kapott az elmúlt 4 évben, hogy milyen is az ellenzék… Kivonul, nem egyeztet, ellenez zsigerből, akkor is ha az országnak nem jó, ha kell törvényen kívül helyezi magát. 

Remélem, hogy a 2006-os őszi események nem fognak megismétlődni, csak ezúttal térfélcserés állapotban. Semmi szüksége a fővárosnak szélsőbalos huligánokra… 

Persze nyilván nem erre utalt Mesterházy amikor így fogalmazott: 

Maradt fegyver a kezünkben: a tiltakozás! Tiltakozás minden eszközzel, minél hangosabban, minél erősebben! Tiltakozás szóban, írásban, az utcán, kis és nagy közösségekben!” 

Hogy megmarad-e a baloldalon a kultúrált tiltakozások és tűntetések hagyománya, vagy a korábbi eseményekhez hasonlóan átcsap agresszióba nyilván ma még nem lehet tudni. Valamelyest a párt választóinak életkorából azért lehet következtetni talán, hogy megmaradnak a békés demonstrációk. 

Viszont mindezekkel mellett szerintem a beszéd legérdekesebb és talán legfontosabb része az alábbi idézet volt: 

Az elmúlt években mi is sokat hibáztunk! Hoztunk jó és rossz döntéseket. 

A cél és a szándék őszinte és tisztességes volt, de a megvalósítás sok esetben hibákkal teli. 

Ráadásul hagytuk, hogy egyesek a törvényen kívül működjenek, vagy a törvényen túl nyúljanak. Miattuk a mai napig szégyenkeznünk kell. 

A választók megbüntettek minket ezért. Megértettük az üzenetüket és tanulunk hibáinkból.” – mondta szónokként. 

Ez szerintem nagyon fontos rész. Talán ha nem is a leghangsúlyosabb, de mindenképpen az egyik legfontosabb eleme a beszédnek; korábbi hibák elismerése. 

Ha helyesen választja meg az MSZP a taktikáját, és a másik két ellenzéki párt helyett önmagát tudja úgy pozícionálni, hogy ő a Fidesz valós, kormányzóképes alternatívája, akkor jó eséllyel számíthat a következő választásokon a majdani portest szavazatok jelentős részére. A mai rendezvényük után pedig erre minden esélyük megvan...

Szólj hozzá!

Címkék: jövő politika mszp fidesz


A bejegyzés trackback címe:

https://politicalnet.blog.hu/api/trackback/id/tr892477083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása