Political Net

Politológia, politikatudomány és egy kis politika mindenkinek!

Friss topikok

Linkblog

2010.04.27. 00:00 Political Net

MSZP: Mission Failed!

 Száz és ezer szám lehet sorolni az MSZP hibás döntéseit. Sőt kell is, azonban az egyes konkrét döntések értékelését bízzuk a párt prominenseire és véleményvezéreire. Azonban van egy magasabb szintje a dolgoknak. Megpróbáltunk összeszedni pár olyan pontot, ami stratégiai hiba az elmúlt 8 év politikai döntéseiben – hangsúlyozzuk a politikai, és nem a szakpolitikai döntéseket, eseményeket próbáltunk összegyűjteni. A felsorolás nem tükröz sorrendet.

 

1) Polgári Körök Balról

 A Fidesz a 2002 választási veresége után a szavazóbázisa egyben tartására hozta létre a Polgári Köröket. A sikeres taktikai húzásnak volt egy további pozitív hatása is, megnyílt egy fontos kommunikációs csatorna a párt és a szavazók között. Így könnyebben jutottak el az igények a szavazóktól a Fidesz felé. Továbbá ha a Fidesz ügyesen használja a Polgári Köröket a szükséges megszorításokat is könnyebben tudja a társadalommal elfogadtatni. Ezek hiánya az MSZP-t versenyhátrányba kényszerítette.

 

2) Háttér értékelő-elemző alapítvány hiánya

 Bár mindkét párt mögött van alapítvány (MSZP – Táncsics Alapítvány, Fidesz – Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány) azonban ezek a szervezetek elsősorban a pártok kiegészítő szervezetei, amelyek politikai küldetéssel rendelkeznek – cselekvéseiket és véleményüket erősen befolyásolja a párt irányvonala és a párt igényei. Ezzel szemben a Századvég Alapítványt kevéssé köti pártfegyelem, így érdemi szakmai munkát tud kifejteni. Az általa előalított anyagok, szakmai színvonala megfelelő. Bár párthovatartozása egyértelmű mindenki számára, azonban mindez nem ment a munka színvonalának rovására.

 

3) Belső konfliktusok kivetítése

 Az MSZP többször is hangos volt a belső konfliktusaitól. Akár eszünkbe jut Gyurcsány Ferenc és Kiss Péter harca a miniszterelnöki pozícióért, akár Bajanai Gordon már már komikus kiválasztása. Az nem probléma, ha egy párton belül több nézet is ütközik, azonban ha a több nézet párton kívül is egymásnak esik az a párt számára káros – mivel nem egységet mutat hanem bizonytalanságot.

 

4) Rend párti politikus hiánya

 Horn Gyula, és Keleti György háttérbe szorulása óta az MSZP keretein belül hiánycikké vált egy olyan politikus aki a rendpártiságot képes megjeleníteni a választokkal szemben. Ezen embereknek – bár vitatható történelmi szerepük; különösen Horn Gyulának – rendvédelmi szervekben betöltött korábbi pozíciója egyfajta kemény, rendpártságot sugárzott kifelé. A két politikus már idősebb, azonban pótlásuk nem sikerült, bár korábban a rendőrségtől érkezett Doszpot Péter, vagy a honvédségtől Vári Gyula. Azonban nekik nem sikerült hosszú távon beépülni a pártba és az előbbi emberek image-ét továbbvinni.

 

5) Ideológiai és kommunikációs önellentmondás

 Az MSZP saját magát szociáldemokrata pártként definiálja. Azonban politikája és kommunikációja sokkal inkább kapitalista és piacpárti. A kommunikáció és a cselekvés közti különbségek önellentmondáshoz vezetnek. A párt ezek feloldásával próbálkozott, elvégre az Angliából importált harmadik utas politika nagyjából ezt takarná – viszont ezzel szemben a klasszikus szociáldemokrácia sokkal inkább az északi államokra jellemző. A szociáldemokrácia értékei és követelményei még elvi síkon se – vagy csak igen minimálisan – fogalmazódtak meg.

 

6) A kormányzás természetes eróziója

 Bármely párt van kormányon, az esetek döntő többségében a népszerűsége csökken. Természetesen megfelelő kampánnyal és hatékony kommunikációval ezen lehet változtatni, azonban válság sújtotta időszakban a kormányok kényszerpályán cselekszenek, és óhatatlanul az állampolgárok számára rövid távon kellemetlen döntéseket kénytelenek meghozni – ami viszont népszerűségük csökkenésével jár. Valamint ide tartozik, hogy kormánypozícióban minden tömegpártnál megjelennek az olyan emberek akik puszán önös érdekből, csak saját haszon végett vannak egy párt oldalán; ezek pedig óhatatlanul a korrupció és egyéb nem kívánatos döntések melegágyai lesznek.

35 komment

Címkék: mszp fidesz választások pártok szociáldemokrácia harmadik út voks10


A bejegyzés trackback címe:

https://politicalnet.blog.hu/api/trackback/id/tr341954326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem vagyok fideszes 2010.04.27. 13:59:53

"ami stratégiai hiba az elmúlt 8 év politikai döntéseibe"

"a rendpártiságot képes megjeleníteni a választokkal szembe."

"hogy kormánypozícióba minden tömegpártnál megjelennek"

Nem bele, hanem benne, tudod, a -ba, -be és a -ban, -ben mást jelent. Öcsi, tanulj meg magyarul, mielőtt a nyílvánosság előtt kezdesz firkálni!

Coupeboy 2010.04.27. 14:11:51

vigyázat, támadnak a grammar nácik

Szelid sunmalac 2010.04.27. 14:16:32

@Lófasz Hadnagy: Meg ugyebar a "valasztokkal szembe" ahol a valasztok az a valasznak a tokja.

eloszto · http://eloszto.hu 2010.04.27. 14:17:52

A hármas meg az ötös tipikusan olyan, ami az átlagembernek NEM látszik. nem az ilyeneken múlik.

Patrick Bateman 2010.04.27. 14:21:46

Ez így nagyon gyenge.
1. A polgári körök már az első veszett FIDESZ választást, vagyis 2002-t követően is alakultak, szerepük gyakorlatilag marginális volt.
2. A 2006-os választást épp a rendpártisággal való tudatos szembefordulást hirdető "reformpolitika" nyerte meg a számukra.
3. A "kormányzás eróziója" némiképp eufemisztikus. Itt nem erózió történt, hanem földcsuszamlás, sárlavina, amit nem a hibás vagy vitatható kormányzati döntések okoztak, hanem épp azoknak a hiánya. Az öszödi beszéd beismerte, hogy az MSZP nem kormányzott a megelőző két (inkább négy) évben, hanem szavazatokat vásárolt, de a botrány kirobbanását követően sem változott semmi. A gyurcsányi reformdüh egyetlen valamirevaló intézkedést sem szült, gyakorlatilag csak az egészségügyi ellátórendszert sikerült teljesen szétzúzni, illetve a pánikba esett holdudvar kétségbeesett ámokfutásának lehettünk tanúi, hogy ti. a prognosztizálható vereség előtt még annyi pénzt vegyenek ki a rendszerből, amennyit csak lehet. "Válságkezelés" nem folyt, hitelt felvenni és adókulcsot emelni bárki képes.
Nem ragozom tovább, ez egy nagyon felületes "elemzés" volt, fölöslegesen fárasztottad magad vele.

Lúdtalp 2010.04.27. 14:23:08

Még egy ilyen szánalmas szerecsenmosdató postot! Inkompetencia, hazudozás, hiteltelenség: ezek az okok. Vagy lehet verni a habot 8 évig.

ekat 2010.04.27. 14:33:29

@Lófasz Hadnagy: Az hagyján, de az emberek meg melegágyak lesznek.:-)

bigthereal 2010.04.27. 14:36:40

helyesírás...

mennyi igénytelen ember van, aki nem tesz különbséget a hol és hová kérdésre adandó válaszok között!
de a legtöbb legalább nem ír nyilvánosan!

az mszp amúgy egyszerűen kiszáradt, mint egy öreg fa...

Kivancsi 2010.04.27. 14:40:05

@Patrick Bateman:
egyetertek :):)
meg szerencse hogy 8 eve ellenkzekben alva a fityesszel ezek a maszopos rablobanditak azt mondtak magukrol... remelem mindenki emlekszik ra!!!

" szakerto kormany" lesznek...

Nos azok voltak tudtak szakerteni hogyan kell milliardokat lenyulni...
mashoz nem is tudtak szakerteni :):)

movhu 2010.04.27. 14:53:48

Röviden összefoglalva: nem csináltak semmit, ha mégis azt rosszul, mindezt 8 évig. Ha mégis csináltak valamit, akkor azt visszacsinálták, vagy amit tett az egyik kéz, azt rombolta a másik.
Elég megfigyelni a gazdaságpolitikát. ÁFA csökkentés majd emelés ugyanoda vissza az tipikus polgárszívatás, nem több. SZJA csökkentés, de egyúttal ÁFA és jövedéki adó emelés...
Nem volt itt semmi, csak ténferegteg tehetetlenül ide-oda, és minden területen ez volt. Ennyi a hiba.

Publius Decius Mus 2010.04.27. 15:05:34

Szerintem ez mind semmi. A lényeg, hogy a választóknak 8 év után leesett, hogy a fokozódó közéleti és gazdasági kupiért kik a felelősök. Esetleg a vezetés. - Következmény: Csere

Alex3000 2010.04.27. 15:54:55

Sajnos egy kis parázs megmaradt hála egy millió szavazónak, de reméljük előbb utóbb végkép törlődik ez a mocskos csaló banda!

plb 2010.04.27. 15:59:29

A demokrácia lényege, hogy a hatalmon lévőket erőszak nélkül el lehet küldeni. Ez történt most. Négy év múlva is ez lesz.
Az MSZP-nek a legnagyobb problémája az volt, hogy nem vitte végig a reformokat, amiket eltervezett. Nem merték lenyelni a békát. Húsz éve senki sem mer bátran változtatni.
Ez Magyarország! Hajrá magyarok!

Kerti Öröm 2010.04.27. 16:06:47

Egy nagy tévedésük volt: Gyurcsányt nem mondatták le rögtön a balatonöszödi botrány után. Kár volt húzniuk az időt, mert így a késedelmi kamatokkal együtt kellett fizetniük.

erom? 2010.04.27. 16:12:22

1)a fidesz t-i beágyazottságát nem növelték a polgárikörök. Elég megnézni a honlapokat és egyből kiderül, hogy tartalmilag teljesen kiüresedtek.
2) pártalapítványokat nem értékelésre és nem elemzésre szoktak létrehozni. Ha jobboldalon Századvég, akkor baloldalon Politikatörténeti Intézet. Bár ami az Alkotmány utcában intézményesült, az inkább a seggnyalás és a nyálhúzás.
3) bajnai „kiválasztása” nem azért sikerült komikusra, mert belső konfliktust eredményezett. Az mszp-ből a lőtéri kutya sem akarta gyurcsány után lapátolni a trutyit. A két pártnak homlokegyenest eltérő alapszabálya van. A fideszben muszáj felfele igazodni, míg az mszp-ben nagyobb a mozgástér, több a lehetőség a különböző vélemények megjelenítésére, ez viszont a „nyilvánosság” számára is érdekes konfliktusokhoz vezet, amit a politikusok szivárogtatással kihasználnak (teljesen érthetően). A szocik alapszabálya azonban nem csak a belső konfliktusok megszellőztetésére ad lehetőséget, hanem a párt folyamatos megújulására is. Nekem például az a fixa ideám, hogy 2006ban nagyobb esélye lett volna a fidesznek az ogy választáson, ha nem OV a miniszterelnök. Az alapszabályuk viszont olyan, hogy képtelenség lett volna változtatni. Egyébként a mostani választási eredmény sem OV karimámájának köszönhető, hanem a minősíthetetlen szoci kormányzásnak.

zotyo13 2010.04.27. 16:23:09

Bakker, az én helyesírásomon a magyar tanárnőm mindíg elsírta magát. (Isten nyugosztalja!) Te hányszor buktál?

Henke 2010.04.27. 16:43:19

ennyi helyesírási hibát egy cikkbE(n)...! :D

erom? 2010.04.27. 16:44:09

4) John Rambo is kiállhatott volna valami bullshittel, ha egyszer rosszul kormányoztak.
5) Az mszp-nek régóta nincs ideológiai háttere, ezért önellentmondásba sem keveredhet. A baloldali pártok képtelenek épkézláb módon megfogalmazni, miben rejlik a szociáldemokrataságuk. A giddens-i harmadik utas hibrid lényege: találjunk ki valamit, amivel megtarthatjuk a konzervatív reformokat, de ne nagyon mozduljon el a labour a „politikai koordináta-rendszerben” – amennyire nem eget rengető, annyira nem időtálló elképzelés.
6) „önös érdekből” és csak „saját haszon végett” – van még olyan hülye Mo-on, aki elhiszi, hogy nincs összefüggés a korrupció, a nem kívánatos döntések (?) és párfinanszírozás között? Ez a jelenség nem csupán a kormánypozícióban lévő pártoknál jelenik meg – önkormányzati szinten, nem kormánypárti vezetésű településeknél ugyanúgy találunk érdekes közbeszerzéseket, szerződéseket.

erom? 2010.04.27. 16:47:39

OV karimamája az a karizmája:)

stratez 2010.04.27. 16:48:46

A korrupciós ügyek meglehetősen súlytalanul kerültek az okok közé. A bukta méretének pedig az egyik fő kiváltója volt. Az elhasznált, elkopott leharcolt arcok, a leamortizált szoci politikusi garnitúra mint fontos tényező pedig teljesen kimaradt.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.04.27. 17:08:08

A hibáikkal gépelt oldalakat lehetne megtölteni. Az erényeikről nem tudok semmit sem.

Unommáazegészet 2010.04.27. 17:13:01

Drága végtelenül korrekt Bolgár (Albán?) úrnak üzenem, a drágának, hogy kapja be. És a műsorában hozzászólók IQ-átlagát emelje már fel a kritikus-99999 ről legalább kettes átlagra.

nestrot10 2010.04.27. 17:29:51

Most láttam a híradóban az Ukrán parlamenti verekedést és a házelnök tojással való megdobálását. Már előre örülök,hogy hasonló lesz nálunk is. Kövér paraszt fejét sokan "imádják"...és a Jobbik jól céloz, de a többiek is beszállnak a balkáni egypártrendszer megdöntésébe!!!!

gogo boly 2010.04.27. 18:03:47

MIND az ÖSSZES igy jar ha nem az orszaert tesznek! Dalolva MENNEK a LEVESBE.

engem gyíkká változtatott 2010.04.27. 18:09:05

olvashatatlanná tesz a helyesírásod.
ha még nem késő, ismételd meg az ált. iskolát, szerintem.

kyanzes (törölt) 2010.04.27. 18:17:18

Ha kizárólag a völgyhíd biznisz lett volna (és semmi más) akkor is nagy biznisz lett volna az elmúlt 8 év. De itt százszoros nagyságrendről van szó (metró, BKV, MÁV, MALÉV, autópályák, Déli Áramlat etc.) Mission failed? Szeretnék én így bukni. Ezer évre előre ellopták amit lehetett.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2010.04.27. 18:20:53

sorry, h én is grammar nácivá válok, de ez a helyesírás borzalmas.

Ajánlott olvasmány: www.yudit.org/magyar/Helyhat.html

Patrick Bateman 2010.04.27. 18:24:58

@nestrot10: Ha már mindenki szabadon nyelvtannáciskodik, beszállnék én is: valami új betegség a nemzet- és népneveket nagy kezdőbetűvel írni, de a magyarban azért ez még helytelen, tehát "ukrán" és nem "Ukrán". Egyelőre. Báncsa ja szemem.

Lovastengerész 2010.04.27. 18:54:31

ténlyeg meg kéne újjulniuk.
mondjuk MSZMP néven :)

számá 2010.04.27. 19:10:48

1-4-ig f**ság amit irsz

5-6. ok, de ettől meg még szükség szerű a "mission failed"

ne haragudj, de összességében a cikked ....

prometheus_X 2010.04.27. 20:37:54

Ez inkább helyeSÍRÁS.
süti beállítások módosítása