Political Net

Politológia, politikatudomány és egy kis politika mindenkinek!

Friss topikok

Linkblog

2010.03.14. 00:00 Political Net

Hogyan szavazzunk érvénytelenül?

 A bejegyzés aktualitását az adja hogy napra pontosan 1 hónap van még a választások első fordulójáig.

 Mielőtt  írásomba belekezdenék fontos kifejteni egy tényt: én mindenkit arra buzdítok hogy menjen el szavazni és érvényes szavazatot adjon le arra a pártra amelyiket a leginkább önmagához közelállónak talál.

 A választási rendszerünket alapvetően a 1989. évi XXXIV. törvény szabályozza.

 A kérdés megválaszolása előtt két fogalmat szeretnék tisztázni: érvényesség és éredményesség.

 Az érvényességnek az első fordulóban van jelentősége. Ugyanis ekkor fontos hogy a részvétel magasabb legyen mint 50%, és ennek függvényében akkor válik eredményessé is, ha a szavazó választópolgárok több mint fele ugyanarra a jelöltre adta le a voksát. Ebben az esetben véget ér a szavazás.

 Ha második fordulóra kerül sor, akár érvényességi akár eredményességi szempontok miatt, akkor az érvényességi küszöb 25%, eredményességi pedig nincs, azaz a legtöbb szavazatott begyűjtött jelölt lesz a győztes (azaz relatív többséget szerzett).

 A második fordulóba csak azok a jelöltek vehetnek rész akik az első fordulóban legalább 15%-ot elértek, viszont ha nincs legalább 3 ilyen jelölt, akkor a három legtöbbet elért jelölt fog a papírra kerülni. Visszalépés esetén nem töltődik fel automatikusan a 4. helyen álló jelölttel a lista.

 Noh ezek után térjünk át a bejegyzés címére, azaz feltételezzük hogy szeretnénk részt venni a voksoláson, azonban egyik jelölt se nyerte el a tetszésünket.

 Egyes országokban (pl Spanyolország vagy Ukrajna) már bevezették az úgynevezett fehér kockát, ez annyit jelent, hogy a lapon található egy rubrika ami fölé nincs írva semmi. Az X-et ide téve jelezzük, hogy érdekel a politika, a közélet, azonban az érdekeinket egyetlen párt sem képviseli.

 Itthon alapvetően tehát két lehetőség áll előttünk. Vagy nem húzzuk be egyik jelölthöz sem az X-et vagy pedig mindenkit bejelölünk és ezzel válik érvénytelenné. Ha szigorúan vesszük a szabályokat akkor az előbbi is tökéletesen megfelel. De ha bizonytalanok vagyunk a felöl hogy senki ne használja fel az általunk leadott szelvényt, akkor inkább jelöljük be mindet. Kitörölni ugyanis nem igazán lehet, azonban egy üres szelvényre bárki bármit bejelölhet – ami ugye akaratunkkal ellentétes.

 Zárszóként csak annyit hogy inkább adjon le mindenki érvényes szavazatot, azonban ha ezt mégse akarja akkor legalább menjen el, és adjon le érvénytelent, mert az még mindig jobb, mintha semmilyen szavazatot nem adott volna le.

103 komment · 1 trackback

Címkék: választások


A bejegyzés trackback címe:

https://politicalnet.blog.hu/api/trackback/id/tr421831007

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Meghackelni a választást 2010.03.15. 23:02:09

Hirtelen mennyien írnak arról, hogy ná lunk nem lehet "nemszavazni". Pedig van megoldás! Ha érdekel a politika, de egyik pártra vagy jelöltre sem akarsz szavazni, akkor a közelgő választáson nem nagyon tudsz mit csinálni. Ha ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2010.03.14. 11:01:22

Én épp megemlítettem ezt a legújabb bejegyzésemben, az elmúlt 2 ciklusban érvénytelenül szavaztam, mindent beikszeltem.
dailyshark.blog.hu/2010/03/14/nyilt_level_orban_viktorhoz_1

közlekedő edény 2010.03.14. 11:02:48

Egyébként TGM elmondta, ő "szavazott" már így, hogy üresen dobta be, mert a lelkiismeretét bántotta volna, ha nem megy. Erre jópofa ötlet az üres négyzet.
Bár ugyan olyan súlyú, mintha nem mennél el, ezért az írás utolsó mondatát nem tartom relevánsnak.

külön.remek 2010.03.14. 11:06:51

Barominagy meglepetések születnének, ha lenne nálunk fehér négyzet...:) ez esetben ugyanis több kényszerszavazó élne a dologgal, hogy nem szavaz a legkisebb rosszra...

Groix · http://index.hu 2010.03.14. 11:07:46

Nem látok más lehetöséget a magam részéröl, mint az érvénytelen szavazatot, jelezva ezzel, hogy igenis érdekel a politika, veszem is a fáradságot, hogy szavazzak, de ebböl a kínálatból egyetlen pártot sem akarok legitimálni a szavazatommal.
Eredetileg úgy terveztem, hogy a Kétfarkú Kutya Pártot írom be a szavazólapra, de aztán azt hallottam, hogy ez még önmagában nem teszi érvénytelenné a szavazatot, úgyhogy azt hiszem, hogy ezen kívül még az összes párt karikáját is be fogom satírozni.

is 2010.03.14. 11:13:13

@közlekedő edény: "Bár ugyan olyan súlyú, mintha nem mennél el, ezért az írás utolsó mondatát nem tartom relevánsnak. "

nem. aza különbség, hogy az érvénytelen szavazattal a választó jelzi, hogy őt érdekli az ügy annyira, hogy elmenjen. jogi különbség nincs, de politikai bizony van. aki otthon marad, azt még elmenésre kell bírni. aki érvénytelent ad le, azt csak rra kell bírni, hogy valakire adja le.

én azt mondom, hogy idén nem szabad érvénytelent leadni, pont azért, mert legalább protestben mindenki találhat magának. ha nincs kiért pro szavazzál, akkor válassz egyet protest alapon:
- még mindig a komcsikat utálod, és elhiszed, hogy még mindig ők uralkodnak? szavazz ellenük a FIDESZre
- utálod az egész 20 évet, és azt hiszed, hogy mindenki tehet róla, csak te nem? szavazz a Jobbikra
- szerinted még létezik olyan, hogy józan ész, és nem szabad, hogy pusztán érzelmi alapon nyerjen a FIDESZ, akinek se programja, se érvei, csak kivonulgatni, kordontbontani, meg hülyenépszavaztatni tud? akkor MSZP (ahol van, MDF, LMP)

ebből már lehet választani, ezért idén az érvénytelen nem értelmes választás.

ozirisz · http://el-maszat.blog.hu 2010.03.14. 11:22:40

a fehér kockának akkor volna értelme, ha következménye is lenne. így csak jelzésértékű a dolog, azt meg a politikusok lesz*rják.

kalapácstollú 2010.03.14. 11:23:10

@is: "ebből már lehet választani, ezért idén az érvénytelen nem értelmes választás. "

Szerinted. És, ha valaki szerint nem? Nem mindenki "is".

Groix · http://index.hu 2010.03.14. 11:26:46

@is: Pont ezzel a "válasszuk a kissebb rosszat" gondolatmenettel van bajom, mert ez csak egy lefelé menö spirált indít el (visz tovább). Sajnos úgy tünik, hogy idén minden párt (MSzP, Fidesz, Jobbik, söt az LMP még a nevében is felvállalva) ezzel a logikával próbál szavazatokat szerezni.
Nekem meg valahogy nem érv az, hogy "ebbe harapj bele, mert ezen a zsömlén van a legkevesebb szar."

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.03.14. 11:27:08

Egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy bármi hiba is lehetne abban, ha az ember öntudatosan távoltartja magát az olyan választástól ami nem kínál értelmes alternatívát Nincs ebben semmi rossz. De sok rossz van azzal a görcsösséggel, ami, mint a fönti írás is úgy képzeli, mintha ezzel a spanyolviaszt találta volna föl, hogy minenáron engedelmesen oda kell menni, és valami álcselekvést muszáj produkálni. A kívánatos eredmény szempontjából, t.i., hogy a választó demonstrája, hogy senkit az adott kínálatból nem támogat az egyszerű és magától kínálkozó nem szavazás föltétenül értelmesebb és hasznosabb, mert a nem szavazók egységes százaléka mindenképpen sokkal magasabb – ezáltal pszichológiailag meggyőzőbb – mint a nem illetve érvénytelenül szavazók megosztott tábora. Ez annyira így van, hogy még azon is eltünődök, az érvénytelen szavazás egyes, szerintem legjobb esetben dolgokat túlokoskodó, sőt mániákusnak ható, álérvekkel operáló erőltetői nem a hatalom érdekében, de legalábbis annak szirénjei éltal maguk által sem azonosítva inspiráltan teszik tönkre azt az egységet ami nem szavazás körül szerencséy körülmények – a nemzet öntudatosodása – esetén formálódhatna.

.szali 2010.03.14. 11:27:16

"az még mindig jobb, mintha semmilyen szavazatot nem adott volna le."

Az érvénytelenül szavazás önáltatás. Semmi értelme, senki nem foglalkozik az érvénytelenül szavazókkal.

Unommáazegészet 2010.03.14. 11:33:21

Eben az országban, ebben a helyzetben érvénytelenül szavazni annyit jelent szerintem, hogy az érvénytelenül szavazó "polgár" örök időkre fogja be a pofáját és ezentúl ne alkosson véleményt semmi közügyről, illetve ha alkot, azt csukott szájjal tegye.

tof 2010.03.14. 11:38:28

Nem saját ötlet, valahol olvastam:
Ha az "egyiket sem" négyzetben lenne a legtöbb X, akkor a következő fordulóban szó szerint egyik jelölt sem indulhatna, hanem újakat kellene állítani.
Ez persze paradoxon, mert sosem hozna eredményt és a teljes GDP erre menne...

sala 2010.03.14. 11:40:23

@.szali: Ameddig az érvénytelen szavazatok aránya 0.6-0.7%, addig nyilván semmi értelme. Ha ez hirtelen felugrana 4-5%-ra, az már érdekes lenne. Mondjuk sok esélyt nem látok erre.

Mr.Brooks 2010.03.14. 11:41:46

@.szali: Így van!
Én szavazóbizottság tagja vagyok már évek óta, ergo miután vége a szavazásnak, mi számoljuk össze a szavazatokat is. Igazából sohasem értettem azokat, akik elmennek ugyan szavazni, de direkt érvénytelenül voksolnak. Ez valami "majd én jól megmutatom" dolog lehet, de semmi értelme sincsen. A statisztikában nem fog megjelenni országos szinten, ugyanis nincs olyan sok érvénytelen szavazat hogy említést érdemeljen. És ha lenne? Pl. 2-3%? Akkor mi lenne? Mit szűrnének le a pártok? Azt hogy ezek a szavazók nincsenek megelégedve a jelenlegi pártokkal? És akkor mi van? Ugyan már...:)
A többség úgyis kitölti normálisan a lapot, ergo a második forduló végére úgyis meg lesz/lesznek szavazva azok a pártok... Szóval nem tudom mire jó ez.

Evil One 2010.03.14. 11:44:23

Egy szavazásra csak akkor mennék jó szívvel, ha a kérdés az lenne: mely pártokat szeretné feloszlatni, megsemmisíteni, a székházukat sóval behinteni?
Úgy lenne pár ötletem. Arra, hogy ki tudná végre tényleg jó irányba fordítani az országot, nincs ötletem, csak arra, hogy ki az, aki biztos NEM. Fordított szavazás kéne, ja.

Evil One 2010.03.14. 11:45:47

@Mr.Brooks:

Mire jó? Hát valóban vannak célszerűbb eszközök is állampolgár kezében, de azok nagy része ugye a BTK-ba ütközik...

2010.03.14. 11:48:39

4 évvel ezelőtt és most is azt fogom alkalmazni, hogy mindent bejelölök, mindent beikszelek, amit csak lehet.

Elegem van már a szavazzunk vki ellen témából. Mindegyik párt egy hatalmas átverés. Nincs jó megoldás csak kevésbé rossz.
Ami jelen esetben nem tesz túl jót senkinek.

aty 2010.03.14. 11:49:19

A megoldás szerintem az, hogy legyen kötelező a szavazás. Aki nem megy el kapjon pénzbüntetést (belgáknál van ilyen talán?). De ugyanakkor legyen ott a fehér négyzet is, hogy lehessen érvénytelenül szavazni.

Továbbgondolás, hogy a fehér négyzetnek legyenek mandátumai is. Legyen országos és területi listája. Ahány mandátumot a fehér négyzet nyer, annyi hely maradjon üresen a parlamentben. Így hatékonyan csökkenthető a parlamenti létszám;)

StavrosMenace 2010.03.14. 11:54:41

nem egyszerűbb, ha el se mész? btw. elég nevetséges ez a most jól megmutatom h érvénytelenül szavazok lemez mert engem nem érdekel semmi, itt élsz, ki látja? a helyi szavazatszámlálók, h megint volt egy idióta, gratulálok!

2010.03.14. 11:56:17

@Mr.Brooks: Arra jó kedves én szavazó biztos vagyok... Hogy egyik sz*rra sem akarok szavazni, és egyik ellen sem akarok szavazni, viszont azt is szeretném elkereülni, hogy fölösleges adópénzt fizessenek az olyan kemény arcoknak, mint te és társaid, akik meresztik a seggüket egy napon keresztül, arrogánsak, és valakinek érzik magukat.

Ugyanis az a közös kasszából megy édes gyermekem!
Tudtad? Vagy azt hiszed a te pénzed az a fán terem? Vagy hullik az égből korlátlanul?
Nem, azt 2-3 adókörön keresztül szedik le az olyan emberektől, mint itt nagyon sokan és a demokráciát éltetve szórják 5 kézzel!

Tesveer 2010.03.14. 11:57:39

Az otthon maradók aránya ugyanúgy megmutatja, hányan vannak akik szerint nincs megfelelő választási lehetőség, csak össze kell vetni a korábbi szavazásokon résztvevők arányával. Aki közülük elvi kérdést csinál abból, hogy elmenjen szavazni, az adjon le érvénytelent, de amúgy nincs lényeges különbség a kettő között, mindkét esetben látszani fog a tendencia.

És ahogy a távolmaradásból következhetne a teljes érdektelenség is a politika iránt, ugyanúgy következhetne az emberek elhülyülése a sok érvénytelen szavazatból kifolyólag.:-) Igaz mondjuk pont emiatt esetleg lenne értelme az üres négyzetnek.

gauche caviar 2010.03.14. 12:09:08

a post csak azt nem említi, hogy mi a funkciója a fehér kockának az idézett országokban.
mert az, hogy most elmegyek és jelzem, hogy kaki a felhozatal, attól még ugyanúgy komcsinyilaszsidólibsidemokrataanarchistakulcsmásolók fognak ülni a köv parlamentben.
Szóval a fehér kockának (tabula rasa?) van valamilyen hatása is, vagy csak jelzésértékű, szimbólikus?
(mert idehaza azért láthatjuk, hogy a politikusok mennyire foglalkoznak a 'jelzésértékű' dolgokkal, lásd Demszky 'nemadommegazörömethogylemondok' Gábor, Hagyó 'nokiadoboz' Miklós, Orbán 'bármitbeígérek' Viktor, vagy Jobbik 'a coca-cola nem multi' Agyarországért.

Szál mi a funkciója?

akira2 2010.03.14. 12:10:23

A poszt egy rendkívül fontos kérdést feszeget, mégpedig a "tartózkodom" szavazatot. Ha az ogy képviselők az igen és a nem mellett tartózkodom-mal is szavazhazhatnak (meg persze azt is megtehetik, hogy be se teszik a lábukat a parlamentbe), akkor a választópolgároknak is meg kellene adni ezt a lehetőséget, mert baromira nem mindegy, hogy el sem megy valaki a szavazásra, vagy érvényesen tartózkodik, mert nincs szimpatikus alternatíva.

Nekem egyébként nincs, az utóbbi években a legkisebb rosszra szavaztam, de ebből elegem van. Érvénytelen szavazattal fogom kifejezni a politikai kínálattal kapcsolatos ellenérzéseimet. Az összes négyzetet besatírozom, és alulra rajzolok egyet, az beixelem, és mellé írom, hogy Egyik sem.

A gond ezzel az, hogy valami szankciót is kellene ahhoz rendelnie a választási törvénynek, ha az Egyik sem (tartózkodom) eredmény nyerne.

Jelen pillanatban csupán ennyi előnye van a dolognak, hogy a legkisebb rossz esetleg kevesebb érvényes szavazatot fog kapni - bár nem vagyok benne bizonyos, hogy ennek van-e bármilyen előnyös hatása....

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.03.14. 12:10:34

Bírom, hogy mindenki figyelmesen olvas: akkor érvényes az első forduló, ha a választásra jogosultak legalább fele elmegy és valamelyik jelölt megszerzi az érvényes szavazatok felét.
Aki tehát otthon marad, növeli az esélyét a második fordulónak. Akinek egyik jelölt sem kell, igenis jól teszi a "fehér-négyzetezést"!

Mr.Brooks 2010.03.14. 12:11:19

@Hivatásos beszólóművész:
"...fölösleges adópénzt fizessenek az olyan kemény arcoknak, mint te és társaid, akik meresztik a seggüket egy napon keresztül, arrogánsak, és valakinek érzik magukat."
Te aztán tudsz érvelni, öreg.
Wow hát most nagyon okosnak érezheted magad, most aztán megmondtad a frankót!:D
Nézd, nekünk az a dolgunk, hogy gond nélkül lebonyolítsuk a választás ránk eső részét. Engem konkrétan nem érdekel hogy ki kire/mire szavazik, vagy hogy érvénytelenül vagy érvényesen teszi ezt. Csak nem értem mire jó az, hogy valaki szándékosan érvénytelenül voksol, ennyi. Szar a rendszer? Persze, mindig van mit javítani. Számítógépes rendszer szavazóbizottságok nélkül, jó ötlet. De amíg mindez nem valósul meg, addig ez van, ott ülnek a tagok egész nap, s amellett hogy meresztik a seggüket, hidd el, dolgoznak is, úgy reggel 5-től éjfélig. ;)

gauche caviar 2010.03.14. 12:12:17

@Tesveer: az otthonmaradokbol nem lehet kovetkeztetni, mert nem lehet kulonbseget tenni az "protest otthonmaradok" es az irgalmatlan lusta-ostoba fajankok kozott, akik meg arra sem kepesek, hogy 4 evente eltoljak a segguket szavazni (kozben jo eselyel meg 4 evig jartatjak a panaszkodo lepcsesuket, hogy de szar itt elni).

egy hivatalos "nem akarok ezekre szavazni" rublika fontos resze lenne a demokracianak.

Persze, az egesz magyar valasztasi rendszer egy nevetseges vicc, kopogtatocedulatol, partlistan at a kampanyfinanszirozasig.

Ghunner 2010.03.14. 12:14:06

Tök véletlenül tegnap nyitottam egy blogot erről: szavazzervenytelenul.blogspot.com

Igen, csúnyán beszélek benne., úgyhogy a fehér kesztyűt kéretik levenni előtte.
Ahogy a srácok ott fent megérdemlik.

gauche caviar 2010.03.14. 12:15:00

@akira2: bezsony.. ha a parlamenti "uraknak" megadatik, hogy barmilyen ultra fontos kerdesben TARTOZKODHASSANAK, akkor az egyszeri valasztopolgarnak miert nem jar ilyen?

Olyasmi lehetne egyebkent, hogy a feher negyzetek aranya alapjan kapnanak kevesebb allami lovet a partok, egybol kedvuk lenne minel tobb embert valasztasra buzditani.
Mert azert az vicc, hogy beszelunk itt nepakaratrol meg sorsfordito ketharmadokrol, azt a valasztasra jogosultak 30-40%-a megy el szavazni...

odamondó 2010.03.14. 12:16:59

Fehér kocka az jó a végén meg odapecsételnek egy pártot fölé :D

egy hang a hátsó sorból 2010.03.14. 12:21:19

@Mr.Brooks: Most akkor ugyanezt a gondolatmenetet kovetve, minek adjak le ervenyes szavazatot? Csak annyit erek el vele, hogy a valasztott partnak nem 38%-a lesz, hanem 38.0001. "Es akkor mi van? Ugyan mar..."
Ha pedig erre van valaszod, akkor azt tekintsd a sajat kommentedre adott valasznak is, es akkor magadtol rajossz, hogy miert nem volt igazad.

dinigon 2010.03.14. 12:23:14

Jogszabály megnevezése tulajdonnévi jellegű, és vannak formai szabályai: 1989. évi XXXIV. törvény.

Tsakazertish 2010.03.14. 12:34:42

Fehér kocka, üresen maradó parlamenti székekkel - nagyon jó ötlet:)

Mellesleg én kicsit szaros zsemlébe sem kívánok harapni, a politika (a társadalom, a nemzet szolgálata, életünk jobbátétele, a békés egymás mellett élés, a demokrácia) érdekel, de amíg nem lesz üres négyzet "az eddig leszerepelt, önmaguk és szűk környezetük jólétét magalapozó avagy tovább erősítő hőzöngő tolvajok közül nem kívánok választani" felirattal, addig itthon maradok.
Hja és keserűen mosolygok az ebben a látszat-demokráciában még hívő szavazópolgárok vasárnapi programján, valami jó könyvvel a kezemben kényelmesen a fotelban ülve...

Tesveer 2010.03.14. 12:35:44

@gauche caviar: Erre írtam az utolsó bekezdést, ezzel az erővel azt is mondhatod, hogy nem lehet különbséget tenni azok között akik még az ikszet sem tudják rendesen beírni, és azok között akik szándékosan rontják el. De nem is kell különbséget tenni, elég ha összehasonlítod korábbi választások részvételi/érvénytelen leadott szavazati arányával, ugyanúgy le lehet vonni(vagy ugyanúgy nem lehet) a konzekvenciát.

Sola Scriptura 2010.03.14. 12:37:13

Én keresztyén alapon közelítem meg a kérdést. Rajzolok egy újabb karikát a szavazólapra, aláírom hogy Jézus Krisztus, és beleteszem az ikszet.

akira2 2010.03.14. 12:47:27

@gauche caviar:

Igen, ez a büdzsé-keret jó ötlet, mindjárt nem engedhetnék meg maguknak, hogy akár a fehér négyzet javára is veszejthessenek szavazatokat, az eddigieknél értelmesebb programokra ösztönözné a pártokat...

Csakhát ennek még lenne egy olyan feltétele is, hogy a pártfinanszírozási rendszert 100%-osan átláthatóvá kellene tenni, azaz nyilvános bankszámlavezetést kellene nekik előírni.

Csatmar (törölt) 2010.03.14. 12:50:03

A dolog valószínűleg már úgyis eldőlt, csak az arányok kérdésesek még. Egyedül csak a kis pártoknál nem mindegy, hogy érvénytelen szavazatot adsz le, vagy sem.
Én három dolog között ingadozom: LMP, Civil Mozgalom, meg érvénytelen szavazat. Remélem összeszedik a megfelelő mennyiségű cédulát.

A többi számomra nem nyújt megfelelő perspektívát.

Little Fluffy Cloud 2010.03.14. 12:50:22

Többek közt a "két oldal közül valamelyik ELLEN szavazok"-jelenség vezetett oda, hogy ma ugyanaz a mutyizó szar társaság kapja évről évre az érvényes szavazatok legalább 50%-t (mszp-fidesz társulás), és a politikai színtér egyetlen új szereplője valódi megoldások mellett is csak értelmetlen zsidózással tudott népszerűvé vállni.

Szerintem az otthon maradás mellett pont, hogy a kisebbik rosszra és valaki ellen való szavazás a legnagyobb felelőtlenség.

Nálunk az egész család el fog menni és érvénytelen szavazatot fog leadni, mert felelősen élni kívánunk a jogunkkal, de nem jelentkezett senki, aki képviselni óhajtana bennünket. Bűnözőket, szkinhedeket nem támogatok soha.

doktor.dikhed 2010.03.14. 12:50:23

Az üres rubrikának csak akkor van értelme, ha van következménye is. Pl bizonyos százalék felett kevesebb pénzt kapnak az állami kasszából a pártok, hiszen egyértelmű, hogy sok ember úgy érzi, nem az ő érdekeit képviselik.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.03.14. 12:53:43

@Unommáazegészet:

Az is döntés a közügyben ha valaki úgy látja, hogy az adott kínálatban mind rossz. Főleg ha azok csak látszatra és címkében különböznek. Ez is egy véleméyn amit tiszteletben is lehet tartani. Nem bűn az, hogy más mint a tiéd. De hagyjuk, mielőtt itt is átkozódni kezdesz.

lamed 2010.03.14. 12:57:20

@Sola Scriptura: Ennek az baja, hogy elméletileg ha valaki utólag beikszeli valamelyiket, akkor érvényessé válik a szavazatod a rajzodtól függetlenül. Az egyetlen biztos megoldás, ha legalább 2db ikszet elhelyezel (legjobb, ha részrehajlás nélkül mindet), emellett pedig azt rajzolsz a lapra, amit akarsz.

Poll 2010.03.14. 12:58:32

Fejtse már ki valaki hogy miért rosszabb a számára "legkissebb rosszat" választani, mint az érvénytelen szavazat. Nem értem. Nem akarom elhinni, hogy valaki őszintén úgy gondolja, hogy az ország szempontjából teljesen mindegy, hogy fidsz, mszp, vagy jobbik kormányozzon a következő 4 évben. Mert csakis ebben az esetben van értelme az érvénytelen szavazásnak, vagy az otthonmaradásnak. Minden más esetben a legkissebb rossz választása az egyetlen értelmes választás.

A "majd én megmutatom" 0.5%-al mentalitás pedig olyan szinten gyermekded, hogy el kéne gondolkozni a szavazati jog megvonásán.

Victoorius · http://www.konzolcenter.hu 2010.03.14. 12:59:17

Ez a baj, hogy már erre is felhívja valaki a figyelmet, hogy hogy szavazz érvénytelenül!

Poll 2010.03.14. 13:00:48

Más. Az üresen hagyott lapnál a más általi beikszelés lehetősége szerintem értelmetlen. Ha valakinek erre lehetősége van (én nem hiszem) akkor ugyanezen ember a teljesen érvényes szavazatodat érvényteleintheti, azzal, hogy behúz még párat. És ezzel pont ugyanazt éri el, pl érvényteleniti az ellenfelének a szavazatait, mintha az üresen hagyoton beikszelné a neki kedvező fajtát.

hezitálós 2010.03.14. 13:01:19

(Napra pontosan 1 hónap? Esetleg 4 hét. Reméljük, senki nem április 14-én megy majd kinyilvánítani határozott véleményét...)

lamed 2010.03.14. 13:03:05

@aty: Igez, az lenne az igazi, ha az üres kocka is szerezne parlamenti helyeket. Üres helyeket. Szerintem az országgyűlés legalább fele üres helyekből állna, és az egész világ a magyar parlamenten és politikusokon röhögne. Ez nekem nagyon jól esne. Aztán amikor jól kiröhögték magukat, akkor elkezdenének piszkosul irigyelni minket ezért a választási rendszerért.

smidgen 2010.03.14. 13:03:39

nem javítás kérdése, ezek szerint mikor a posztot írtad, fingod nem volt az egészről csak osztottad az észt... fa@szkalap

Political Net · http://pliticalnet.blog.hu 2010.03.14. 13:07:37

@hezitálós: Eredetileg 11-én lett feltöltve az esti órákban, nem tudom hogyan lett a dátum 14. 00:00 perc...

anyahajókabinajtóhajtogató 2010.03.14. 13:16:32

Szokásomhoz híven egy jót fogok túrázni! A politikusoknak ezt üzenem:

www.youtube.com/watch?v=hPWGf2EBKJI&feature=related

csillafuck (törölt) · http://csillafuck.blog.hu/ 2010.03.14. 13:24:16

én legszívesebben berajzolnék egy nagy péniszt a szavazólap közepére.

smartdrive 2010.03.14. 13:33:50

ez most komoly, hogy erről egy bejegyzés (pláne a főoldalon)? feltaláltad a spanyolviaszt

StavrosMenace 2010.03.14. 13:37:54

@smartdrive: ezen nem tudom miért lepődsz meg, a blikkindex csókosa, fostalicska blog és már megy is a főoldalra, az indexnek maga miatt kéne, hogy színvonalasabb legyen

smartdrive 2010.03.14. 13:39:04

olvasgatom a kommenteket... ez komoly, hogy húsz évvel a rendszerváltás és 2500 évvel a demokrácia feltalálása után néhányan frusztráltan szembesülnek vele, hogy az ő szavazatuk nem fogja egyből megváltani a világot? :D

Sola Scriptura 2010.03.14. 14:23:45

@lamed: voltam már szaazatszámláló, ott az első éca, hogy urnabontás előtt íroeszközöket elrakni. Persze elméletileg lehetséges, amit írsz.

gauche caviar 2010.03.14. 14:28:48

@smartdrive: igen, a magyar embernek mindig is kellett a mitikus perspektiva, hiszen mindennek ez a kicsiny orszag a kozepe. miert lenne ez maskepp az egyen szintjen?

mi magyarok, ennyit ertunk a kooperacios strategiakhoz :)

algi 2010.03.14. 14:38:59

Nagyon szép gesztus az érvénytelenül szavazás, de _reálisan_ nincs haszna. Senki se fogja azt mondani fent, hogy "Hú, hát ha ilyen sokan érvénytelenül szavaznak, akkor változtassunk mindenen!", épp ellenkezőleg. Minél több az érvénytelen szavazó, minél kevesebb az érvényes érdeklődő a politika, a demokrácia iránt, annál több hatalmat adunk át a hatalmon lévőknek.

Tehát lehet így tüntetni, meg biztos egyesek szemében szép dolog, de a gyakorlatban kontraproduktív.

gauche caviar 2010.03.14. 14:48:48

@smartdrive: amuigy, miert ne gondolnak azt?
allandoan ilyesmivel vannak etetve, mert MOST ITT AZ IDO, most MINDEN megvaltozik, ELEG VOLT, meg a szavazas tulajdonkeppen honvedo haboru, stb stb stb.
Sok fanatikusnak jol beadtak, hogy az o szavazata lesz az aranyreszveny, aztan a hulyeje amikor szembesult azzal, hogy megvezettek, akkor kiabrandul, es azt mondja, hogy szar az egesz demokracia, nem is megyek szavazni.
Ha sok ember akarja, akkor el lehet erni, hogy 2014-ben mar legyen ott a szavazolapon ures negyzet. Csak nem 2014 aprilis masodikan kell majd nekikezdeni ezert kampanyolni...
:)

belagezabela 2010.03.14. 15:06:47

Hej mennyi okos ember van itt

esmein 2010.03.14. 15:14:46

Csak azert nem utazok haza az Egyesult Kiralysagbol, hogy eldontsem nektek ki lopja tovabb az adotokat.

Boldog PI napot mindenkinek!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.14. 15:17:22

@esmein: Úgy értsük, hogy nincs pénzed elutazni a londoni követségig se?!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.14. 15:22:54

Persze, bocs, csak arra akartam célozni, hogy:
- ahhoz nem kell HAZA utazni :)

esmein 2010.03.14. 15:24:56

Nem, igazad van, tenyleg jogos :) Ha lenne barmi jelentosege a leadott szavazatomnak, esetleg elmasznek a kovetsegig, de igy hogy nincs, nem hiszem hogy veszem a faradsagot.

egy hang a hátsó sorból 2010.03.14. 15:31:09

@esmein: Pedig az lenne az igazan stilusos, ha hazarepulnel es leadnal egy ervenytelen szavazatot. :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.14. 15:38:19

@egy hang a hátsó sorból:
A jegyekről pedig kérne 1-1 számlát (kormánypárt + kváltópártja nevére:)
- amit szépen benyújtana nekik...

akira2 2010.03.14. 15:48:36

@Poll:

"Nem akarom elhinni, hogy valaki őszintén úgy gondolja, hogy az ország szempontjából teljesen mindegy, hogy fidsz, mszp, vagy jobbik kormányozzon a következő 4 évben."

Pedig sajnos így van, teljesen mindegy, hogy melyik formáció lesz a hatalmon, mind ugyanazért a célért akar a húsosfazék közelébe férkőzni, mégpedig azért, hogy minél több közpénzt lopjon el. A szavazás eredménye csupán a lopás módszerére lesz eredménnyel.

Éppen ezért szeretném, ha olyasmi eredménye/stankciója is lenne az üres rubrika győzelmének, hogy a vesztesek legalább 4, de inkább 8 évre elvesztenék a lehetőséget a választásokon való indulásra.

papamaci1 2010.03.14. 15:52:03

Szerintetek, ha valaki nem talál ízlésének TELJESEN megfelelő párt, szexuális partnert, akkor inkább ne is éljen szexuális életet? Nem jobb ehelyett a LEHETSÉGES , ELÉRHETŐ LEGJOBBAT választja ? Már persze ha eleve nem akar örökké szűz maradni.... :-D

safranek 2010.03.14. 15:52:53

Azért kell szavazni mindenképpen, mert nem jó, ha egy pártnak nincs ellenzéke. Még akkor sem, ha magát az ország legfőbb jótevőének állítja be.

papamaci1 2010.03.14. 15:56:33

@akira2: De ha állításod igaz, kérlek javasolj jobbat a többpárti demokráciánál. Mert a megoldásod(a vesztesek kizárása ) csupán azt jelenti, hogy majd új pártok alakulnak, lépnek színre (ugyanazokkal a politikusokkal természetesen, hisz a népet aligha tudod kizárni...)-és ugyanott vagyunk....

esmein 2010.03.14. 15:57:42

Szomoru egyebkent hogy a szavazas algoritmusa mostanaban annyibol all, hogy az 1 Istvan (innentol 1 Istv) atlagossagu valasztopolgar elfarad a szavazokorzetbe, es annak a neve melle rakja az ikszet, aki "me'g nem volt". Ha ilyen nincs, akkor oda aki nem most van.

gauche caviar 2010.03.14. 15:58:35

@safranek: no igen, de itt már a kétharmadot, vagyis a "senki nem pofázik bele mit csinálunk" dolgot úgy állítják be, hogy az lesz maga a megváltás.
Pedig a ktéharmad csak technikai kérdés, az önmagában még nem a JÓ megoldás, a kétharmaddal még végre kéne hajtani azt amitől majd eljön a megváltás.
De ez a hazai egybites emberfők fejében már túl sok, duplakódolás, értelmezhetetlen.
Nem is beszélve a a Turul-áruházlánc hívőkről, akik még azt is elhiszik Vona Gábornak, hogy feltámasztja Szent Istvánt.

esmein 2010.03.14. 15:59:41

@papamaci1: Legyen az a diktator akinek tobb fanja van a facebookon, vagy foljebb van a Googleban arra, hogy "magyarorszag diktatora". Szerintem igazsagos lenne.

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2010.03.14. 16:18:17

Ha darut hajtogatok a szavazólapból, az érvénytelenné teszi az esetleges szavazatot?

nane'má 2010.03.14. 16:52:09

A választásokat két féle képpen oldanám meg:
- egyszámjáték: aki a legkisebb számot választotta annak a pártja nyert, és még lehetne esetleg 2., 3. helyezett is
- ellenszavazási lehetőség: X pártra igennel, Y pártra pedig nemmel lehetne szavazni.
Ez is egy érdekes játék, mert jó eséllyel a nagyok egymást ütnék ki és a kicsit kerülhetnének be. Ez lenne ám az igazi demokrácia!

Robinzon Kurzor 2010.03.14. 17:26:24

Az otthon maradókatat nem akarnak véleményt nyilvánítani, a szándéskoan érvénytelenül szavazók akarnának, csak nem tudnak.

Amíg 0,x% az érvénytelen arány, addig tényleg nem lesz érdekes.

A "fehér kocka" intézményesítéséhez pedig nem szükséges, hogy jogi következménye is legyen: 5-10% között (ennyien pedig simán vannak, akik választanának, ha lenne miből) bár bőven elég a politikai következmény.

Minőségi kínálat akkor lesz a politikában, ha lesz kézzelfogható minőségi kereslet is.

Hóember 2010.03.14. 17:37:56

Polgi választáson már szavaztam érvénytelenül: Mivel a három jelölt mind az elfogadhatatlan kategóriát erősítette, ezért felvéstem negyediknek a régi polgármestert, aki lemondott, és beixeltem mellette.

mizie 2010.03.14. 17:50:54

@ddance: huzzál már el innen te robot. egyszer fideszes vagy egyszer jobbikos, ahogy épp a téma megkívánja.

Vagy tudod mit. én is szeretnék ilyen semmittevéssel pénzt keresni, dobjál már egy kontaktot.

Politikai Kattintóbalett · http://kapja.be/ 2010.03.14. 18:26:30

Azzal, hogy nem húzod be egyik X-et sem, csak választási csalásra adsz lehetőséget. Szerintem. A mindent X-elsz sem igazán jó megoldás. Attól még mert érvénytelen lesz például 10000 szavazószelvény, még nem fognak odafigyelni a jelenségre, mert nem jut el odáig, ameddig kellene. Egyszerűbb, ha otthon maradsz. Időt spórolsz magadnak, és a szavazatszámlálóknak is. Szerintem.

balsams 2010.03.14. 18:38:05

Szerintem kéne lennie egy sornak, ahol bárkire szavazhatsz!!!, ez működik az USA-ban, write-in a neve. Itt akárkire szavazhatsz, bármit és bárkit beírhatsz, így például a mikulás 70 szavazatot kapott az USA elnökválasztásán 2008-ban. Én kinnt voltam, és megkértem egy amerikai haveromat, hogy szavazzon rám, így én magyarként is kaptam szavazatot az USA-ban az elnökválasztáson.( öregek saját kutyájuk nevét is beírhatják, de népszerűek a Walt Disney figurák is!)

Poll 2010.03.14. 19:05:21

@akira2: "mégpedig azért, hogy minél több közpénzt lopjon el."

Persze, de teljesen kizárt, hogy 4 év alatt az mszp, a fidesz vagy a jobbik ugyanannyi pénzt lopna. Valamelyik kevesebbet fog. Nem pár millióval, hanem tizmilliárdokkal. Ezen kivül teljesen más törvényeket hoznának és teljesen más társadalmi rétegeket "szivatnának" adókkal és másoknak kedveznének pl adókedvezményekkel, stb-stb. Erről szól a szavazás. Aki ezeket a különbségeket nem tudja felfogni, annak valóban felesleges a választójog.

Gerardus A. Lodewijk 2010.03.14. 21:16:34

Igazán érdekes persze akkor lenne a dolog, ha az érvénytelenül szavazók is - szavazatukkal adekvát módon - képviselethez jutnának. Ezt én úgy képzelem el, hogy
(1) olyan arányban csökkenteni kell a képviselők számát, amennyi az érvénytelen szavazatok aránya volt, és
(2) az így betöltetlen mandátumok számát minden egyes parlamenti szavazáskor a nemmel szavazókhoz kell hozzáadni.

Vagyis minél több az érvénytelen szavazat, annál nehezebb lenne bármilyen többséget elérni a konkrét döntésekkor. Ez plasztikusan jelenítené meg azt, hogy aki érvénytelenül szavaz, az minden pártra/jelöltre nemet mond. Így lenne tétje a dolognak (mellesleg jót röhöghetnénk a Parlamentben vitézkedő pártjainkon).

ozirisz · http://el-maszat.blog.hu 2010.03.14. 21:31:38

olyan azért lehetne, hogyha mondjuk a fehér kockába 30%nál többen ikszelnének, akkor a közt. elnök megpályáztatná a kormányt, szakemberekből (akár külföldről is), és utána 4 évig politikamentes ügyvezető igazgatóság navigálná az országot, és meglehet, egy ilyen ciklus után többé soha nem kerülnének kormányközelbe ilyen-olyan színezetű pártok.

Gerardus A. Lodewijk 2010.03.14. 21:35:38

@aty: "a fehér négyzetnek legyenek mandátumai is. Legyen országos és területi listája."

Igen, ezt mondom én is.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.15. 07:49:59

@Gerardus A. Lodewijk: - Ja,
- és akkor már "fehér" helyett lehetne a neve:
IDE (a lista) is ;)
- legalább eligazítaná a bizonytalanokat, hogy:
HOVA is X-eljenek...

( ceterum censeo: találkozzunk MA a Városligetben... részletek a honlapon )

akira2 2010.03.15. 10:20:01

@Poll:

"@akira2: "mégpedig azért, hogy minél több közpénzt lopjon el."

Persze, de teljesen kizárt, hogy 4 év alatt az mszp, a fidesz vagy a jobbik ugyanannyi pénzt lopna. Valamelyik kevesebbet fog."

És szerinted arról szól a választójogom, hogy arra kellene szavaznom, aki majd kevesebbet fog lopni?

Igazad van, tényleg nem való nekem választójog - ha valóban erről szól...

De szerintem arról szól, hogy megnézzem, melyik pártnak milyen elképzelései vannak különböző kérdésekben, és arra szavazzak, amelyeikkel a leginkább azonosulni tudok.

De ilyen nincs. Távolról sincs, ezért tartom szükségesnek a "tartózkodom" vagy "egyik sem" rubrikát.

Amíg ilyen rubrika nincs, addig csupán három választásom van:

1. Elmegyek és érvénytelen szavazatot adok le,
2. El sem megyek,
3. Elmegyek, de nem szavazni, hanem EU-s polgárként élek a szabad letelepedés jogával és új életet kezdek külföldön.

De tudom, szerinted van egy +1-dik lehetőség is, szavazzak arra, amelyik kevesebbet fog lopni.

Kösz, de nem, ez számomra nem alternatíva...

akira2 2010.03.15. 10:34:05

@papamaci1:

"@akira2: De ha állításod igaz, kérlek javasolj jobbat a többpárti demokráciánál."

Te melyik mondatomból olvastál ki hasonlót? Mert szándékaim szerint erről szó sem volt.

Csupán arról, hogy valamilyen eszközzel/szabállyal rá kellene kényszeríteni a politikiai pártokat arra, hogy valódi, működőképes kormányprogrammal álljanak ki a választóik elé, és ahhoz a kormányzásukban is tartsák magukat. Azaz ne legyen égbekiáűltó különbség a választási program és kormányprogram között.

Ennek ésszerű működtetéséhez azonban szükség volna még valamilyen pozitív cenzusra is, amely nyilván nem korlátozná senki választójogát, de pl. szja-befizetéstől függően, egy meghatározott fölső plafonig, többlet szavazati jogot biztosítana azok számára, akik szja befizetésükkel anyagilag is hozzájárulnak az ország működőképességének fenntartásához.

Az úgy nem megy, hogy - mivel az eltartók(nettó adófizetők)-eltartottak(az adóból részesülők) aránya folyamatosan az utóbbiak növekedésének irányába hat, és így a politikai kommunikációban is ez utóbbiak érdekeinek képviselete jelenik meg erősebben. Ez egy ördögi kör, melyből sajnos nincs más kiút, mint a valódi adófizetők érdekeinek erőteljesebb érvényre juttatása.

2010.03.15. 19:19:30

@Oszi33: Tévedsz, az LMP nem azt mondja a nevével, hogy válaszd a legkisebb rosszat. Azt mondja, hogy támogasd, hogy meg lehessen változtatni a jelenlegi politikát.

Az egész nemszavazósdi nevetséges, amíg 2 lehetőség van, mindig érdemes választani.

Akinek fontos a demokrácia és a változás, annak egy lehetősége van, az LMP. Szerintem.

A Civil Mozgalom egyrészt súlytalan, másrészt demagóg, harmadrészt már a neve se igaz. Persze vannak követelései, amivel egyet lehet érteni, de melyik pártnak nincsen?

Lionar · http://feherhollo.hass.hu/ 2010.04.07. 11:23:25

@iii: Véleményem szerint annyira nem nevetséges, hogy nincs is más választásunk. Most azt hiheti az "elitünk", hogy minden oké azzal, amit csinálnak, merthogy tömegek adják le a voksuk a "kisebbik rossz" okán. Ha majd az érvénytelen szavazatok elérik a kritikus tömeget (véleményem szerint ez 4-5%-ot és növekvő tendenciát jelent), akkor újra foglalkozni kezdenek a választókkal. Mert ezek az emberek aktívak, s egy épeszű alternatíva esetén szavazni is fognak. Majd arra.

Más útját nem látom, miként is döbbenthetnénk rá a pártjainkat/országgyűlési képviselőinket, hogy a legitimációjuk belőlünk fakad, ekként értünk kell(ene) dolgozniuk.

Aki elégedett, az szavazzon pártra. De aki többet vár el, annak is van lehetősége/felelőssége: az Aktív Rezisztencia. Szerintem.
süti beállítások módosítása