Political Net

Politológia, politikatudomány és egy kis politika mindenkinek!

Friss topikok

Linkblog

2009.12.11. 23:31 Political Net

Pár szó az ifjúsági politikai szervezetekről

Az ifjúsági szervezetek fő feladata két cél körül forog, az egyik rövidtávú, a másik hosszútávú. Rövidtávon aktivisták, pártkatonák gyűjtése és megtartása, hosszútávon a párt politikusainak és az aparátusának a kinevelése. Ezek a feladatok és szerepkörök természetszerűleg összemosódnak, hiszen az aktivistából válik idővel pártkatona.

 Az aktivistákat két részre lehet osztani, politikai akciókban résztvevőkre, és szabadidőben is pártoskodókra. Az utóbbi az akiből későbbiekben politikus válhat.

 E felosztás mentén az ifjú politikusoknak feladatuk, hogy megőrizzék a csapatukat, lehetőségek szerint fejlesszék (mind tagság mind minőség tekintetében). Általában a tagság mennyiségi része dominánsabb a minőségi részével. (Személyes beszélgetésem alapján gyakran találkozom azzal a problémával, hogy az ifjúsági szervezetek politikusai panaszkodnak, hogy nincs megfelelő kvalitású emberük.)

 Ma alapvetően négy plussz kettő fontosabb ifjúsági politikai szervezetről beszélhetünk:

 FIDESZ - Fidelitas

MSZP – Societas

MDF – IDF

SZDSZ – ÚG

 

Jobbik/LMP-HP

 Azért választottam ezt a felsorolást, mivel a két jelenleg parlamenten kívüli pártnál nem lehet valódi ifjúsági szervezetet találni. Ez szerintem kettős, részint nincs akkora aparátusuk, részint, pedig nem is szükséges, hogy el legyen választva, mivel mindkét pártnak erősen fiatalvonzó az imázsa – politikusai fiatalosak, dinamikusak, és gyakran használnak szleng (vagy szleng közeli) szavakat és szófordulatokat.

 Valójában ma valódi mozgósítással csak a Fidelitas rendelkezik. Messze mögötte van a Societas, és mögöttük az IDF illetve az ÚG.

 Konkrét taglétszámot nem találtam sem a Fidelitas sem a Societas honalpján.

 Véleményem szerint a két honalp közül a Societasé fiatalosabb. Bár egyik sem használ mozgó elemeket a weblapján, azonban a Societas.hu sokkal színesebb, és több lehetőséget tár az index oldal a látogató elé. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a Societas oldalán az eseménynaptár baloldalt és fölül és nagy méretaránnyal kapott helyet, ezzel szemben a Fidelitas címoldalon nincs sehol sem. Másik hasonlóan fontos a csatlakozás lehetőségének felkínálása, bár a fidelitas.hu nem rejti le, csak beletette a menüsorba, utolsó linkként, addig a societas.hu weblapon ez szintén nagy betűkkel (talán a legnagyobbal) kiemelkedő helyen található.

 Mind a két ifjúsági szervezet vezetését képzett ember látja el, Societast dr. Varga László, aki a 2010-es listán 17. helyen szerpel, ez biztos parlamenti helynek tekinthető, jelenlegi parlamentnek is tagja. Jobb oldali társa Ágh Péter, 2006-os választások óta tagja a parlamentnek (bár ez a fidelitas.hu weblapról nem tudható), vélhetően a következő ciklusban is országgyűlési képviselő lesz.

 Mindkét szervezet rendszeresen tart civil jellegű megmozdulásokat, legyen szó akár játszótér takarásról akár egy mikulásnapi programról.

 A két szervezet között nagy különbség az ellenzéki-kormánypártiságban van.

 Az ifjúsági szervezetek egyik jellegzetessége hogy a fiatalok megfelelő elérési csatornák használata esetén viszonylag könnyebben mozgósíthatók. Ez általában az aktuális ellenzék szerepét könnyíti meg – kritizálni mindig egyszerűbb. A két szervezet kommunikációján ez meg is látszik. Amíg jelenleg a Societas inkább magyarázó és kevéssé támadható kampányokat tart, addig ezzel szemben a Fidelitas egyértelműen offenzív politikát folytat, és aktívan támadja a kormányt.

 Véleményem szerint 2010-es választások után egy évvel fognak szerepet cserélni az ifjúsági szervezetek. Ugyanis a kormányzás adta természetes nehézségeket akkorra a bal oldali ifjúsági szervezet fogja tudni támadni, és a Fidelitas kényszerül védekező pozícióba.

 Ellenzéki oldalon mindig könnyebb sikeresnek lenni, kérdés hogy ezt ki fogja-e tudni használni a Societas.

 

Szólj hozzá!

Címkék: mszp fidesz szdsz mdf pártok ifjúság


A bejegyzés trackback címe:

https://politicalnet.blog.hu/api/trackback/id/tr321591623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása