Political Net

Politológia, politikatudomány és egy kis politika mindenkinek!

Friss topikok

Linkblog

2009.11.30. 01:32 Political Net

A tolerancia földje…

A címet innen vettem.  

 Igencsak elszomorít a svájci népszavazás eredménye. A nagy demokratikus hagyományokkal rendelkező állam – véleményem szerint – kicsit weimarizálódott. Bár talán így elsőre túlzásnak tűnik e kijelentés. Weimarizálódás alatt nem azt értm, hogy most Svájc egy totális diktatúrába süllyedne, hanem sokkal inkább azt, hogy a belső feszültségeket egy alapvetően ártatlan kissebbségen vezetik le mégpedig törvényi keretekkel támogatva. A történelemben nem a mostani az első (és van egy olyan szomorú meglátásom, hogy nem is az utolsó) eset, amikor ártatlanok szívják meg. Weimárban is valahogy így kezdődhetett… 

  A képet innen vettem.

 Nyilván nem egyszerű együtt élni a bevándorlókkal. Ezt nem vitatom, nyilván a kulturális különbségekből sok konfliktus adódik. Sőt igenis követelendő a maximális együttélés elérése azoktól, akik idegen országban kívánják életüket folytatni. De az őslakosok sem tilthatják meg hogy identitásukat, hovatartozásukat saját gyökereiket megtagadják a bevándorlók.

 Ne feledjük a tiltott gyümölcs mindig édesebb, és egy ilyen intézkedés nem segíti elő a bevándorlók békés asszimilációját. Radikalizmusra pedig radikális válaszok várhatók… 

  Így az írás közepe felé egy két kérdés:

  Vajon mi lesz jobb attól, hogy ezek az emberek nem építhetnek új mecsetet?

  Kevesebb lesz a muzulmán hívő?

  Megoldódik a bevándorlókkal való bármilyen probléma?

  Hirtelen megint dőlni fog a zsé Svájcba?

  Ja, és ingyen lesz a sör...

  Véleményem szerint a népszavazás eredménye csak feszültségeket fog szítani.

  Nézzünk csak bármilyen példát saját házunk (hazánk) környékéről. Mennyire fel vagyunk háborodva, ha a kisebbségi jogokat akár csak megcsorbítják a környező országokban. Jogosan vagyunk dühösek olyankor. Csak ugye azok a mi érdekeink… Szlovák, osztrák vagy ukrán eseteket úgyis tud mindenki szépszámmal hozni. Svájcban ezzel szemben most két lábbal tiporták mélyen sárba!!!

  Nos véleményem szerint a toleranciának addig kell terjednie ameddig az valóban nem árt nem korlátoz másokat. Tehát ha egy városban az épületek magassága korlátozva van, akkor a mecset sem lehet magasabb. És ugyanezen logika mentén (bár bukfenc van benne hogy harangozni lehet de az imám énekét nem lehet elénekelni, de) egyetértek azzal is hogy az imámok énekét nem engedélyezik.

  Felveti a kérdés a helyes és a jó kérdését is. A svájciak úgy érzik hogy jó nekik ez… azonban valóban helyes-e? A kisgyermek is hiheti, hogy jó dolog konnektorba nyúlkálni, elvégre jó az ha minél több mindent megtapasztal, megismer, megérez… azonban az elektromos vezeték fogdosása mégsem mondható helyes cselekedetnek a gyermek részéről, és ilyenkor felmerül a szülő szerepe, a szülő felelőssége. Vajon a svájciaknál kinek a felelőssége egy ilyen primitív döntés? Ki a szülő? Csak a politikusok?

5 komment

Címkék: liberalizmus népszavazás svájc


A bejegyzés trackback címe:

https://politicalnet.blog.hu/api/trackback/id/tr401562258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FeroxX 2009.12.05. 22:14:51

engem totálisan megnyugtat a szavazás eredménye

FeroxX 2009.12.05. 22:21:23

és ne ferdítsd a dolgokat, mert "Mennyire fel vagyunk háborodva, ha a kisebbségi jogokat akár csak megcsorbítják a környező országokban."

valszeg azért vagyunk felháborodva rajta, mert azoknak az embereknek az anyja-nagyanyja-dédanyja-ükanyja-szépanyja is azon a földön élt, had ne mondjam ki, hogy magyar földön. szal ne hasonlítsuk már ahoz amikor egy muzulmán többezer kilómétert utazik egy számára teljesen idegen környezetbe és ott ugrál a jogaiért. a magyaroknak is röhejes lenne ha egy magyar kisebbség Afganisztánban templomépítésért siránkozna.

B911 · http://baratcsaba.hu/blog/ 2009.12.05. 23:12:08

nagyon nem vagy toleráns azzal szemben amit én gondolok, fuj :)

ártasz és korlátozol is

ha ellent mondasz, még inkább nem toleránsz engem :)

B911 · http://baratcsaba.hu/blog/ 2009.12.05. 23:13:32

továbbá szörnyen félelem keltő számomra a cikk író irománya, tiltsuk be az egyenruháját, izé websablonját :)

Political Net · http://pliticalnet.blog.hu 2009.12.06. 03:38:58

@FeroxX:

Szerintem jelen esetben a mult teljesen mindegy, pontosabban az, hogy miképp alakul ki egy helyzet. Maga a helyzet az ami szerintem teljességgel nonszensz a XXI. században.

(Bár az tény hogy a megodlásánál figyelmbe kell venni - vagy legalábbis figyelembe kéne venni - a múltat, a kialakulás okat. Nem témája a bejegyzésnek de tény hogy nagyon szomorú, hogy miképp kerültek azok a magyarok másik állam fennhatósága alá, azonban szeinrem ez nem játszik releváns szerepet, ott vannak és igenis vannak kissebbségi jogaik - és igenis ki kell állni mellettük.)

Azonban, attól lesz egy ország valóban demokratikus, hogy képes toleránsá vállni akkor is amikor a tolerancia negatív hatásait önmagával szemben kell gyakorolni. De hangsúlyozom a kissebbségnek is törekednie kell a normális minél inkább konfrontációmentes együttélésre (pl jelen esetben igenis el kell tekintein a müazinok hívó énekéntől - mert ez a többséget akaratlanul zavarja).
süti beállítások módosítása